GÚRRIŃNIŃ JANRLÍQ TÁBIYATÍ HÁM QAHARMAN OBRAZÍN JASAW ÓZGESHELIGI - Kamalova , D. (Вестник музыки и искусства, 2023)
Bul maqalada qaraqalpaq ádebiyatında gúrrińniń janrlıq ózine tán ózgesheligi, basqa janrlardan ayırmashılıǵı hám qaharman obrazın jasaw ózgesheligi haqqında sóz etiledi. Gúrrińde obraz jasaw ózgesheligi Qaraqalpaq ádebiyatında belgili satirik jazıwshı Muratbay Nızanovtıń shıǵarmaları mısalında analiz etildi. M.Nızanov shıǵarmalarında satiralıq baǵdar baslı orın iyeleydi. Bul qásiyet, ásirese, onıń gúrrińlerinde attan anıq kózge taslanadı. Sonıń menen birge, onıń ayırım gúrrińlerinde jazıwshınıń idealına mas kelmeytuǵın geypara adamlardıń xarakterindegi kemshilikler jeńil yumor, kúlki arqalı sheberlik penen sınǵa alınǵan.